Antonio Machado - Biografija

17:29:00 0 comments

Antonio Machado de Ruiz (Sevilla, 26. srpnja 1875. - Collioure, Francuska, 22. veljače 1939.), španjolski modernistički pjesnik. Pripadnik tzv. "Generacije iz ´98´".

Rođen je kao drugo po redu dijete u liberalnoj obitelji sa petero djece. Njegov najstariji brat Manuel surađivao je sa njim na nekoliko radova. Njegov otac, Antonio Machado Álvarez, objavio je veliki broj radova o andaluzijskom i galicijskom folkloru.

Započinje svoj studij 1889. na institutu San Isidora a poslije na Cardenal Cisneros. Istovremeno raste njegov interes za kazalište i zajedno sa svojim bratom počinje pomagati u različitim kazališnim komadima. Nekoliko puta prekida svoj studij, zbog ekonomskih razloga jer mu je u međuvremenu od tuberkuloze preminuo otac 1893.

U Pariz putuje 1899. gdje je živio njegov brat, pjesnik Manuel, sa kojim zajedno radi kao prevoditelj za Editorial Garnier. Između ostalih susreće Oscar Wildea i Pío Baroju koji dalje utječu na njegov život. Vraća se ponovno u Španjolsku gdje dovršava svoj studij. Pri ponovnom povratku u Pariz upoznaje Rubén Daría. Opet se vraća u Madrid i objavljuje Soledades (1903). Nekoliko godina kasnije 1907. objavljuje Soledades, Galerías i druge pjesme. Istovremeno 1907. počinje raditi kao učitelj francuskog u Soriji. Tamo upoznaje Leonor Izquierdo, koju ženi 1909. (On je tada bio star 35 godina a ona samo 15). Odlaze u Francusku gdje on studira filozofiju ali je u međuvremenu njegovoj supruzi dijagnosticirana tuberkuloza pa se vraćaju u Španjolsku gdje ona nedugo zatim i umire. Sledećih sedam godina Marcado podučava francuski na univerzitetu Baeza u Andaluziji. Tu upoznaje 1917. Federica Garcíu Lorcu sa kojim postaje dobar prijatelj. Poslije toga počinje raditi kao učitelj francuskog jezika u Segoviji gdje upoznaje samohranu majku sa troje djece, sa kojom je imao odnos, i koju opisuje u svom djelu „Guiomar“. Ponovno seli za Madrid i počinje raditi na Instituto Calderón de la Barca 1932.


Grob Antonia Machade

Već 1931. staje na stranu republikanaca. Pri izbijanu španjolskog građanskog rata bio je u Madridu dok mu je brat Manuel bio na ustaničkom teritoriju. Nisu se nikada više susreli. Machado seli zajedno sa svojom majkom prvo u Valenciju a zatim za Barcelonu. U siječnju 1939. nedugo pred poraz republikanaca, sa svojom majkom bježi u Francusku. Samo nekoliko kilometara od španjolske granice umire, tri dana prije svoje majke. Njegov grob je do današnjeg dana ukrašen sa zastavom Španjolske republike.


Djela:

- Soledades (1903)
- Soledades. Galerías. Druge pjesme (1907)
- Campos de Castilla (1912)
- Paginas escogidas (1917)
- Poesías completas (1917)
- Nuevas canciones (1924)
- Poesías completas (1936)
- Juan de Mairena (1936)

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar