Michael Hogan - Biografija


Michael Hogan - Živi u gradu Colonia Providencia, Guadalajara u Meksiku sa suprugom Lucindom Mayo, međunarodno poznatom umjetnicom dizajna za platno.

Rođen je u Newport-u, Rhode Island 1943., autor je 18 knjiga, uključujući zbirku kratkih priča, šest zbirki poezije, zbirku eseja na temu edukacije u Latinskoj Americi, novele kao i "Povijest Irskog Bataljona u Meksiku", koja je poslužola kao osnova za film američke filmske kompanije MGM u kojem glumi Tom Berenger. Njegovi radovi pojavljivali su se u mnogim časopisima, kao što su Paris Review, The Harvard Review, Z-Magazine, Political Affairs i Monthly Review. On je također i savjetnik Ministarstva U.S. Department of State’s Office of Overseas Schools in Latin America (Ministarstvo državnog ureda prekomorskih škola u Latinskoj Americi, SAD-a). Kao autor primio je obilje priznanja za svoj rad, uključujući nagradu PEN Award, dvije nagrade Pushcart Prizes, počasnu nagradu NEA fellowship, nagradu The Benjamin Franklin Award te zlatnu medalju the Mexican Geographical Society.

Dr. Hogan je završio fakultet i dobio diplomu B.A. i MFA u Creative Writing na Sveučilištu Arizone. Završio je i doktorat Ph. D. na Latin American Studies Sveučilišta u Guadalahari i na Institutu naprednih znanosti. Tijekom mnogih godina radio je kao međunarodni edukator i trenutno obavlja dužnost savjetnika u Upravnom odboru institucije College Board’s programs overseas. Organizirao je i vodio radionice i predavanja na preko 60 konferencija diljem 36 država svijeta.

U dodatku njegovog rada u Latinskoj Americi tijekom posljednja dva desetljeća, Dr. Hogan je djelovao i kao bivši savjetnik u Institutional programs for the National Endowment for the Arts (Nacionalna zaklada za umjetnost), savjetnik Irskog Veleposlanstva u Meksiku te u programu inicijative razminiranja u Nikaragvi. Dobitnik je nagrade Robert Schafer Memorial Award ustanove NCTE za "poseban doprinos u međunarodnom obrazovanju", nominiran je za nagradu Singer Prize for Excellence in Secondary Teaching na Sveučilištu Harvard, kao i posebnu nagradu za zasluge u uslugama pri Office of Overseas Schools, U.S. Department of State. Trenutno završava novi roman, zbirku eseja i zbirku poezije.

Pišući za časopis American Poetry Review, Sam Hamill napominje: "Hoganove pjesme su istinski oslobođene ega i lažnih emocija, obmanjivanja javnosti i samoljublja, koje inficira u mnogome suvremenu poeziju. Za Hogana, prihvatiti se pisanja pjesme znači prihvatiti se mogućnosti ostvarenja radikalne transformacije. Poniznost i suosjećajnost njegovih pjesama griju moju nutrinu dok me ostala poezija ostavlja smrznutim do kosti. On podaruje čitatelja inteligencijom i toplinom zalijevajući ga potpunim poimanjem."