Don Branko Sbutega - Biografija

18:54:00 0 comments

Branko Sbutega (Kotor, 8. travnja 1952. – Kotor, 27. travnja 2006.) katolički svećenik iz Boke Kotorske, autor i koautor značajnih književnih djela, 1990-ih utjecajni pripadnik pokreta za neovisnost Crne Gore, humanist i borac za manjinska prava Hrvata Boke Kotorske, župnik župe svetog Eustahija u Dobroti.

Autor je brojnih tekstova u časopisima i novinama, koautor knjige Stara književnost Boke (1994.). Objavio je i knjigu Kurosavin nemir svijeta (2006.), dok je posthumno izašla i knjiga soneta Sebedarje (2007.).

Pusti drugog da bude Drugi, jer svijet jesmo ti i ja govorio je Don Branko Sbutega. Živio je u ludom vremenu u kome je teško bilo biti normalan. Slavljen i hvaljen kao vjesnik nade, osporavan i protjerivan kao Drugi ostao je kao „glas koji je govorio istinu ali ga nisu slušali“ (Tin).

Ostaće nam u sjećanju samo onakav kakav je i bio. Čekaćemo ga i dalje da izviri iza nekog ćoška stare kotorske ulice i da uz svoj poznati osmijeh kaže: „Ma, živ sam ljudi... nisam vam ja od onih koji tek tako umiru. Samo sam se šalio.“

Danilo Ivezić
Crnogorski glasnik, br. 72., 2011.

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar