Delmira Agustini - Biografija

00:29:00 0 comments
Delmira Agustini (Montevideo, 24. 10. 1886. - Montevideo, 06. 07. 1914.), urugvajska je pjesnikinja i feministica.

Vrlo mlada počinje pisati svoje prve pjesme i već od 1902. godine surađuje u domaćim i stranim časopisima. 1907. izlazi njena prva zbirka pjesama Bijela knjiga (El libro blanco), potom 1910. godine slijede Jutarnje pjesme (Cantos de la mańana) i 1913. Prazni kaleži (Los cálices vacíos).

Bila je jedna od najizuzetnijih pjesnikinja modernizma. Ignorirala je granice društvenih normi i ispjevala svoje emocije onako kako ih je ona osjećala. Rubén Darío proglašava je unikatnom pjesnikinjom u izražavanju žene.

Uprkos njenoj snažnoj erotici ne postoji niti jedna nepristojnost ili vulgarnost u njenim radovima. Njena forma poetskog izražavanja je cijenjena čak i kod najboljih modernista.
 

Umrla je tragično. Ubio ju je njen muž, svega nekoliko tjedana poslije vjenčanja, kada ga je odlučila napustiti. Prvo je ustrijelio nju, a potom sebe.

Urugvajske novine su objavile fotografiju njenog mrtvog tijela na krevetu - Delmira ustrijeljena s dva metka iz pištolja, razgolićena kao njena poezija i oblivena krvlju.

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar