Sretno Hrvatska!

15:58:00 0 comments


"Nijedan narod ne može se spasiti sam odvajajući se od drugih. Ili se spašavajmo zajedno, ili zajedno propadnimo." - napisao je davno Rabindranath Tagore, veliki bengalski pjesnik, slikar, filozof i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, u toj jednostavnoj rečenici sažimajući osnovnu misao humanizma.

Svijet u kojemu živimo daleko je od idealnog. No i u takvom ukakanom svijetu postoje bar dvije vrste ljudi, oni koji imaju sluha za druge, i oni koji gledaju samo svoj uskogrudni interes. Ovi drugi do podne mrze sebe, a popodne i sebe i čitav svijet, uvijek za sve svoje promašaje i neuspijehe otužujući nekog drugog. Oni prvi se pak ne znaju ni radovati ni tugovati bez da to podijele s nekim drugim.

Ostati sam, zatvoren u svojoj egocentričnosti, najgori je mogući pakao za svako ljudsko biće, u kojem na kraju to biće (po)jede samog sebe.

Radost življenja je u prožimanju s drugima.

Kako s ljudima, tako je i s državama i narodima. I zato sam sretan što moja zemlja postaje članicom zajednice najrazvijenijih zemalja današnjega svijeta.

Ne, nemam nikakve iluzije da će nam netko nešto dati na lijepe oči. Možda i u toj zajednici bude nepravde, možda ćemo kao i uvijek do sada morati plaćati dvostruko za svaki svoj dobitak. Ali jedno je sigurno: naše granice se otvaraju, postajemo ravnopravna članica tog i takvog svijeta, od kojeg nažalost nema boljeg, i u najvećoj mjeri ovisi o nama samima što ćemo učiniti za sebe, za svoju zemlju, za svijet oko nas.

Kada bi samo dio svoje destruktivne energije utrošili na pozitivne stvari, na razvoj, na stvaranje novih vrijednosti, na oplemenjivanje onog što imamo, duboko sam uvjeren da bi naša zvjezdica zasjala jednako, ako ne i ljepše, od one Irske, Finske, Danske, Belgijske, Švedske, Austrijske... I to je ono pravo domoljublje! Učiniti nešto korisno, lijepo i dobro, za sebe i za druge.

Onima koji iščekuju propast Europe, koji kao da se raduju propasti svijeta, mogu postaviti samo jedno pitanje: biste li tada bili sretni? Što bi to Hrvatska dobila od propasti svijeta? Odakle bi nam dolazili turisti: s Marsa ili s Jupitera? Kuda bi putovali? Čemu bi se radovali?

Onim drugima, koji ne sumnjaju u sebe, u svoje vrijednosti, koji znaju tko su i što su, koji vole svijet, koji imaju što pokazati i dati tom svijetu, čestitam na još jednoj našoj zajedničkoj, hrvatskoj i europskoj pobjedi.

Neka ti je sretno Hrvatska! Zvijezdo među zvijezdama!

Jer, kako reče Pjesnik: "... ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi!"

Vinko Kalinić



Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar