Papa Franjo: Kršćanin se mora oprijeti napasti da se miješa u život drugihNe brbljajmo! Ne budimo uglađeni kršćani s lošim osobinama!

Kršćanin se mora oprijeti napasti da se miješa u život drugih – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na jutarnjoj misi u subotu 18. svibnja.

I u Crkvi se puno brblja! A i mi kršćani puno brbljamo, a brbljanje je međusobno guljenje kože. Međusobno nanošenje štete. To je kao da se želi umanjiti drugoga, umjesto da rastem, trsim se da drugi bude manji od mene i tek se tada osjećam velik. Ne ide to tako! Izgleda da je lijepo brbljati… Ne znam, ali izgleda lijepo. Najprije ogovaraš jednu osobu, potom drugu, pa opet drugu i na koncu te od toga zaboli trbuh. A zašto? Brbljanje je takvo, u početku ti godi potom te ništi, uništi ti dušu. U Crkvi su razorna brljanja, zaista su razorna… jer je u njima pomalo i Kainov duh: ubiti brata jezikom; ubiti brata – protumačio je Sveti Otac.

Idući tim putom bivamo uglađeni kršćani s lošim osobinama – istaknuo je Papa pitajući se kako se predstavlja brbljanje. Obično činimo tri koraka: obmanjujemo, kada govorimo samo ono što nama odgovara, a drugo se ne spominje jer nam to ne odgovara. Neki se smiju… Ali, je li ili nije tako? Upitao je Papa i nastavio: Jesi li vidio što je? I ide dalje. Drugi je ogovaranje: kada netko zaista ima neku manu, ili je nešto strašno učinio; to pripovijedati, praviti se novinar… I tako je uništen dobar glas osobe. A treći je pak laganje: govoriti neistinu o nekomu. To je istinsko ubijanje brata. Sve je – i obmanjivanje, i ogovaranje, i laganje – grijeh! To je zaista grijeh. To je šamaranje Isusa u osobi Božje djece, njegove braće – ustvrdio je papa Franjo dodajući.

I s nama Isus postupa kao s Petrom kad ga je opomenuo: što te briga? Gospodin nam doista pokazuje put. Brbljanja ti neće učiniti dobro, jer će te odvesti duhu razaranja u Crkvi. Zato me slijedi! Ova je Isusova riječ vrlo lijepa, jasna je, puna ljubavi prema nama. Kao da je rekao: Nemojte maštati misleći da je spasenje u uspoređivanju s drugima ili u brbljanju. Spasenje je u nasljedovanju mene. Valja slijediti Isusa – upozorio je Sveti Otac a potom potaknuo na molitvu.

Molimo danas Gospodina da nam udijeli milost da se nikada ne miješamo u život drugih, da ne budemo uljudni kršćani s lošim osobinama, da slijedimo Isusa, da na njegovu putu idemo za njim. A dovoljno je to – zaključio je Papa Franjo.


Radio Vatikan


---

Kleveta

Kleveta je način ubijanja. Nož je strašna stvar, ali je pravednija od klevete. Jer ubiti se može iz bijesa, samoobrane, ali kleveta je neshvatljiva. I mahom je koriste najveći "rodoljubi" u ime države. A oni zapravo uništavaju intelektualno
najhrabrije ljude, slobodne duše koje dokazuju da nam domovina može biti i bolja.

Vesna Parun

(Feral Tribune, 22. siječnja 1996.)