Manuel Bandeira - Biografija

22:29:00 0 comments
Recife, 19.04. 1886.
— Rio de Janeiro, 13. 10. 1968.
brazilski pjesnik











Manuel Bandeira (punim imenom Manuel Carneiro de Souza Bandeira Filho) rodio se u Recife, Pemambuco, 1886.  Napisao je osam knjiga stihova i dvije odlične antologije brazilijanske lirike.

Njegova prva zbirka Cinca das Horas, (Pepeo vremena,) objavljena 1917., i imala je veliki utjecaj na umjetnike Modernističkog pokreta, koji su organizirali Tjedan Moderne umjetnosti 1922.

Podučavao je književnost na Colégio Pedro II u Rio de Janeiru, gdje je i studirao, a zatim je radio i na Filozofskom fakultetu, također u Rio de Janeiru. Zvali su ga i Patrijarhom modernizma. Prevodio je poeziju sa francuskog, kao i Shakespeara, Schillera, O’Caseya, Nasha i mnoge druge pjesnike svijeta. Surađivao je redovito  u časopisima „Klaxon“,  „Terra Roxa e Outras Terras“, „Revista de Antropofagia“,  „Diário da Noite“ te je uredio nekoliko antologija brazilske poezije.

Napisao je mnogo eseja o poeziji i pjesnicima koji su sabrani u dvije knjige "Olntinerario de Pasargada" i "De poetas de poesia". Za razliku od drugih brazilskih pjesnika koji su uz poeziju imali i druga zanimanja, Bandeira je samo i jedino pjesnik: ako ne najbolji, a ono svakako jedan od prvih među najboljima na suvremenom brazilskom Parnasu.

Želio je da njegove pjesme ostanu vječno upotrebljive, govoreći najjednostavnije i najmanje očekivane stvari.


Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar