Zapleteni o otok

01:03:00 0 comments



Predstavljanje knjige „Kad otok putuje“ Irme Kovačić

Još jednom zaplelo se vrime o švere aleroja što kuca na sri kulfa mora Jadranskog. Uz nas, ovoga puta s nama zaplovio je i sam otok, po tko zna koji put uhvaćen u svoj svojoj raskošnoj ljepoti, u svom svom omamnom prirodnom bogatstvu, zatečen na djelu zavodničkom, ispričan u pričama zaljubljenika, ukoričen u knjizi za koju smo sigurni da će je svatko tko se makar i nehotice susretne s njim, s otokom koji putuje i na svojim putešestvijama, u svim svojim oblicima, vrti švere u ljudskim glavama i dušama, poželjeti uzeti u svoj zagrljaj i ponijeti sa sobom, u intimu svoje sobe, da joj se uvijek može vratiti i ponovno otputovati s njim – ona (knjga) i on (otok) ovdje su doista urnebesan par! - u prostranstva koja sniju svi zaljubljenici, koje maštaju ljudi s osjetom za miris, za okus, za boje, za detalj, za zgodu, za ono što se događa u njima i oko njih, za ono lijepo oko nas, što i nas same čini i ljepšima i boljima i bogatijima.


Takva je to knjiga! Knjiga koju ne možeš, poput monogih drugih, tek uzeti u ruke i pročitati je! Jer naći će ona već način kako da te svojom pričom izbaci iz kolosjeka, da te prinudi na čitanje – a čitanje je poput putovanja, radnja koja traje! - da ti zapiše u podsvijest već nešto što će svijest tražiti da joj odgovoriš. I morat ćeš i ti na put! Na put oko svijeta, s otokom koji putuje oko samog sebe, i s tobom koji ćeš otkriti otok u sebi, a što li je otok drugo, ako ne čitav jedan mali svijet,  koji stoji i sam za sebe i koji je slika svih drugih svjetova.


„Riječ je o dokumentarnoj prozi koja bez sumnje ima svoju faktografsku vrijednost, ali način na koji je pisana čini je izrazito umjetničkim, književnim djelom.“ – zapisat će u predgovoru knjizi Božidar Prosenjak.

Kneginja iz Knežice

Nekoć davno, dok bijaše još sasvim lijepa i mlada poput čežnje iz uzdaha Šimeta Pepeta – oh da, zbog te neodoljive mladosti i ljepote, skoro i ja nekoć zaglavih na jednom bregu i v Zagorju i v Međimurju! - doputovavši s pitomih i bajkovitih brega kontinentalne Hrvatske na breg viški, autorica je pomiješala sve vrijednosti. Na bregu, optočenom dubokim, neukrotivim i nepredvidljivim morem, ritam svemira odjednom promijenio je svoj takt i ples je mogao početi. Ples, kojemu je trebalo tek otkriti i korake i glazbu!


Poput kapare, čije „oči su plahe i sniju“, a u kojoj će Pjesnikinja otkriti „dušu balerine“, i sama će pustiti žilje kroz pukotine stamen kamena, „a more, a sunce“ da vidi njene „ustremljene ruke“ što „sanjaju dodir“.

Tu, u kršnom zagrljaju, na škrtoj i goloj zemlji, koje je manje i od kamena i od mora,   pronaći i svoju kućicu i svoju špilju. U njima će sagraditi svoj hram, da bude u dosluhu s borovima, rogačima, česminama, alojima, artičokama, šparogama, žižulama, pa čak i stalaktitima morskim. U smokingu od smokve, slušati će govor vjetrova i iščitavati poruke tla, od ribara, težaka i berača ružmarina, koji je to na kopnu ali ne i na otoku, jer tu se bere źeromod, učeći riječ po riječ, i sama će postati otočankom, što će reći optočenom ne samo morem, nego i pogledom na svijet, koji iz Knežice, koji iz oceana viškog, izgleda sasvim drugačije nego sa štekata u kavom velegradu.

I ne samo da će postati otočankom, nego će osjetiti potrebu zaputiti se i za i s otokom, što će reći (prepo)roditi se ponovno, i još više, rađati se uvijek iz početka: jer to je otok – čitav svijet sveden na najmanju moguću mjeru, gdje navodno uvijek sve ostaje isto, a zapravo nigdje čovjek ne može doživjeti ritam pridode i puninu života, kao tu. Naravno, pod pretpostavkom da taj homo sapiens ima sluha za pulsiranje svemira!


Svojim pričama o otoku, Irma Kovačić dokazala nam je da pripada plmenitaškom rodu onih, u isto vrijeme i ukletih i blagoslovljenih duša, koje na stvari, bića i pojave što se rađaju, žive i umiru oko nas, bacaju sasvim novo svjetlo, šireći nam vid, sluh i opip, te dajući i nama i njima neke sasvim nove vrijednosti.
                                     
Kad kažem ukletih, onda mislim na one duše koje ne pristaju na teror banalnosti, koje smognu hrabrosti otisnuti se od obale i zaputiti se na neizvjesno životno putovanje, makar nerijetko izazivale čuđenje u svijetu, makar i same postale dalekim i napuštenim otokom. Blagoslovljene pak zato, jer nam takve, odmetnute od norme, i od tamo šalju signale da ima života, i da ima svijeta, i povrh, i mimo ovih naših normiranih života, i kako nije baš sasvim sigurno da je bolje biti normaln nego nenormalan.


Smok! Cmok! U tom svom literarnom ludizmu, Irmi od srca želim da joj i dalje smokve rađaju što bolje, jer sam siguran da će bez obzira na formu izraza, njen i naš otok u svakom njenom poetskom poljubcu biti ponovno rođen, kao kakav usnuli mladić, kojeg tek čekaju njegove ognjene, a neotkrivene zemlje.


Treće predstavljenje knjige

U punoj dvorani novouređenog Kulturnog centra Ivan Vitić, na trećem predstavljanju drugog izdanja, o knjizi Irme Kovačić „Kad otok putuje“, uz klapu Gusaricu, koja svakim svojim nastupom publiku odvede izvan vremena i prostora, govorili su pjesnici Joško Božanić i Jakša Fiamengo, te urednik Drago Bukovec.


Skup je u ime nakladnika, Pučkog otvorenog učilišta iz Velike Gorice, pozdravila Sanja Borkovac.

Uz predstavljanje knjige upriličena je i mala izložba slika našeg komiškog slikara Šimuna Martinisa, a događaj su zajedno organizirali Grad Komiža, portal Moj otok Vis i Gradska knjižnica Ranko Marinković, čija ravnateljica Luca Bogdanović moderirala skupom. 

 
Malu galeriju fotografija možete pogledati na facebook stranici portala Moj otok Vis.


Vinko Kalinić
Moj otok Vis

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar