Čuvajte s ljubavlju jedni druge, posebno siromašne!

11:23:00 0 comments


Zahvaljujem Bogu što mogu slaviti misu početka moje službe na Sv. Josipa, pokrovitelja univerzalne Crkve. To je velika slučajnost da se to poklopilo s imendanom prošloga pape. Pozdravljam sve prisutne vjernike, laike, druge kršćane, posebno pozdravljam Židove!

Pozdravljam i sve službene delegacije.

Današnje Evanđelje govori nam da je Josip učinio onako kako je anđeo Gospodnji zapovijedio unatoč sumnji o Marijinoj trudnoći. Tu se odmah vidi kakvu je zadaću Bog dao Josipu. To je zadaća da bude čuvar te male Crkve, Marije i Isusa. To je jedna vrsta čuvarstva koja se proslijedila na čitavu Crkvu. Naime, poslije smo vidjeli, Josip je odgajao Isusa i postao je uz Mariju model i figura kršćanskog života. Kako to pazi? U poslušnosti, tišini, siromaštvu, potpunoj vjernosti čak i kada ne razumije što Bog od njega traži. Sjetimo se kada se Isus s 12 godina izgubio Josip je svejedno ne shvaćajući što Bog hoće bio uz svog sina. Sjetimo se dramatičnog porođaja kada su bježali od Heroda. Josip je služio tako što je uvijek otvoren znakovima, uvijek je poslušan, osluškujući Božje znakove.

Jorge Bergoglio 1966. godine

Važna je poslušnost Bogu. Zapamtite, Crkva nije zgrada, ona je sastavljena od živog kamenja ljudskih duša. Josip vrši Božju volju i on je pažljiv na sve ono što se događa oko njega.

Kako mi moramo danas odgovoriti na poziv Božji? Što je to središte kršćanskog poziva? To je Krist, moramo prepoznati Krista u našem životu. To se ne tiče samo kršćana. Taj poziv služenja prethodi svakoj osobi. Kao Franjo Asiški, moramo imati poštovanje prema svakom ljudskom stvorenju, moramo voljeti svaku osobu. Posebno djecu, stare i najranjivije. Oni koji žive na rubu našega srca. Muževi moraju paziti na supruge i obrnuto, roditelji na djecu, a djeca na roditelje. To znači živjeti sa iskrenošću prijateljstva, ta reciporočnost u dobru. U dubini sve se vrti oko naše sposobnosti da vodimo brigu o čovjeku.


Budite pažljivi sa darovima od Boga. Kada se čovjek odriče odgovornosti, kada ne pazimo na braću i sestre nastaje prostor za razaranja gdje stradavaju svi, a najviše siromašni.

Obraćam se svim vođama, svima koji imaju odgovornost u ekonomskom i društvenom životu: BUDIMO PAŽLJIVI PREMA STVORENJIMA, OKOLIŠU I DRUGIM LJUDIMA. NEMOJMO OKO SEBE OSTAVLJATI NERED i dopustiti da uništenje prati naš put! Budimo odgovorni prema Božjem planu! Mržnja, zavist, oholost zaprljaju naš život. Moramo paziti naše srce, jer upravo iz srca kreću dobre namjere, ali i one opasne. One koje grade i one koje razaraju. Ne smijemo se bojati dobrote i nježnosti! Jedna detalj: Onaj koji pazi na druge mora biti srdačan, pažljiv i nježan! Sv. Josip je hrabar, ali i nježan i snažan. Sposobnost sućuti i sposobnost da otvori srce drugima je njegova glavna značajka.

2001. godine, tada kardinal Bergoglio, posjetio je hospicij 
u kojem je poljubio i oprao noge 12 osoba koje su bolovale od AIDS-a

Ne smijemo se bojati dobrote i nježnosti.

Slavimo i moj početak. Papa ima određenu vlast. Isus je dao moć Petru. Ali o kakvoj se točno vlasti radi? Od Petra Isus traži i to tri puta: Pazi na moje ovce!

Prava moć je služiti, nemojmo zaboraviti. Da bi mogao imati moć papa mora služiti jer od služenja i skromnosti izvire prava vlast. Papa je pozvan da pazi na čitav Božji narod, ali i čitavo čovječanstvo i najsiromašnije u čitavom čovječanstvu. Onaj koji je u zatvoru, koji pati, koji je bez krova TAJ JE NAŠ BRAT!


Danas je toliko potrebno vidjeti svjetlo nade i da sami budemo nada. Paziti na stvorenje sa nježnošću znači otvoriti granice nade unutar tolike tmine koja vlada u svijetu. Mi kršćani moramo, kao Abraham, nositi nadu koja je utemeljena na samome Bogu, na Isusu. Paziti sa Isusom na čitavo stvorenje, svakog čovjeka, posebno najsiromašnije. Svi mi smo pozvani širiti tu nadu. Moramo biti odgovorni za darove od Boga. Pozivam pomoć Duha svetoga i sv. Franje, molim da nas čuva, a vi molite za mene.

Papa Franjo

Na Trgu sv. Petra u Rimu
prigodom ustoličenja
19. 03. 2013.


Kršćani zapamtite ovu poruku! Ako je ne možete zapamtiti, zapišite je!

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar