Vinko Kalinić postao hrvatski pjesnički ambasador

08:33:00 0 comments
 

Komiški pjesnik oduševio svjetske kolege - Za jednog pisca nije mala stvar kada mu se djela prevode na strane jezike, pogotovo kada se publiciraju, ni manje ni više, nego u prijestolnici svjetske kulture - Parizu. Ali zato jedna mala Komiža, izgleda, sa svjetskom književnošću nema problema!

Naime, nakon Ranka Marinkovića te pjesnika Jakše Fiamenga i Joška Božanića i prozaika Senka Karuze, iz Komiže dolazi jedno novo, i te kako perspektivno pjesničko ime.

U popularnom francuskom “Le postu” antologičar, romanopisac i publicist Marc Galan, u serijalu “Poètes d’Europe”, donosi izbor ponajboljih suvremenih europskih pjesnika. Uz pjesnike iz Portugala, Srbije, Estonije, Bugarske, Francuske, s Islanda... izabrani pjesnik iz Hrvatske je Komižanin Vinko Kalinić, čiju je poeziju na francuski jezik preveo francuski pjesnik Athanase Vantchev de Thrac.

Već prvog dana kako su Kalinićeve pjesme objavljene na portalu Le post magazina, kojeg samo preko facebooka prati preko 19 tisuća fanova, potukle su rekord čitanosti: i po broju pregleda i po broju poveznica koje su čitatelji prenijeli na svoje profile.

Potom, ugledni španjolski pjesnik i antologičar Fernando Sabido Sánchez, iz Madrida, pročitavši Kalinićeve pjesme, bez ustručavanja uvrstio je Komižanina u antologiju svjetske poezije “Poetas para el siglo XXI” (Pjesnici za XXI. stoljeće), a nekoliko dana potom to isto je učinio i čileanski pjesnik i antologičar Andrés Morales, doktor i profesor književnosti na Universidad de Chile.


Uz to, Luis Arias Manzo, generalni sekretar Svjetske asocijacije pjesnika “Poetas del Mundo”, u kojoj je okupljeno više od sedam tisuća pjesnika iz cijeloga svijeta, imenovao je Kalinića ambasadorom ove asocijacije za Hrvatsku.

Vinko Kalinić nam je kratko rekao:

“Sve je počelo sasvim bezazleno, jednim običnim chatom na Facebooku, kada me je pjesnikinja Duška Vrhovac iz Beograda uspjela nagovoriti da svoje pjesme pošaljem na nekoliko e-mail adresa. Uspjeh je bio eksplozivan!”

Inače, pjesnik rođen 1974., prije dvije godine vratio se iz Zagreba na Vis, gdje je osmislio i pokrenuo projekt Nezavisnog informativno-zabavnog portala “Moj otok Vis" koji već danas ima preko 130 tisuća posjeta, te 7 860 fanova na facebooku, s tisuću učitavanja dnevno, čime se ne mogu pohvaliti ni neki mnogo "ozbiljniji" medijski projekti.

Bogoljub Mitraković
Slobodna Dalmacija, 07. 03. 2011.

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar