Na stazi uskrsnuća

14:48:00 0 comments



Nekrolog Vlade Gotovca
u povodu pokolja Hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu


Vlado Gotovac je posebno za Slobodnu Dalmaciju 3. svibnja 1991. godine, u povodu pokolja 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, napisao nekrolog. Objavljen je na naslovnici našeg lista sljedećeg dana. Gotovac je u tim teškim i zlokobnim vremenima napisao:

"Ničim ne smijemo uprljati svoju slobodu. I naša smrt mora biti čista. Veličina Hrvatske uspostavlja se samo istim vrijednostima u miru i u boju.

Slijedit ćemo put uskrsnuća naših mladića. Njihova unakažena lica, njihova izmrcvarena tijela postat će naša slava. Domovina je skuplja zbog njihove patnje. Oni joj daju novu cijenu, sami ne tražeći ništa. Naša nova vrijednost njihov je dar.

San protiv podlosti. Mudrost protiv bjesnila. Znanje protiv sljepila. Govor protiv urlanja. Mašta protiv zločina. Dužnost protiv drskosti. Hrabrost protiv strvinarstva. To je ratni raspored između Hrvatske i njezinih neprijatelja.

Uskrsnuće obnavlja snagu samo u onima koje čisti. Zato su naši mladići stekli takvu ljudsku moć u nama. Svaki za sebe, svaki u svojoj slobodi, mi biramo slobodnu domovinu. Ne rulja u bijesu, ne val u bezumlju, već osobe što ispunjavaju svoju najvišu dužnost: uspostavljaju svoju slobodu i slobodu svoje zajednice zbog istih vrijednosti i zbog iste veličine. Tako nastaje moderna Hrvatska."

Izvor: Slobodna Dalmacija, 8. prosinca 2000.

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar