Višestranački pojedinac

17:35:00 0 comments

Višestranačje postoji u kolektivu, ali ne u pojedincu! – tvrdi naš ugledni politolog i o tome 30 minuta lamentira na HTV-u.

   Ca ovi covik pametno govori! – oduševljeno je zaključila V. 

   Pojedinac može biti (bitno, većinski u sebi) opredijeljen samo za jednu stranku, drugi za drugu, treći za treću, što sve skupa čini višestranačje.  – tumači politolog.

V. nije politolog, ona je samo obični TV gledatelj i prosječni hrvatski birač srednjih godina. Ali, ona bira predsjednika države, gradonačelnika, saborske zastupnike, županijske i gradske vijećnike, jednako kao i gospodin politolog, sveučilišni profesor ili neki akademik.

Sutradan sjedi V. iza paravana na svom biračkom mjestu u Čitaonici i poluglasno, a da nije ni svijesna tko je sve gleda i sluša, čita s bijelog glasačkog listića imena kandidata za gradonačelnika:

-         E, un je dobar, un mi donese plin! – i zaokruži broj jedan.
-         A cuješ, i un je dobar, uvik se lipo jovi! – i zaokruži broj dva.
-   Ma ca jo znon, ne sviđo mi se un! – prekriži broj tri i istovremeno se lagano okrene sumnjičavim pogledom preko ramena, da provjeri, za svaki slučaj, gleda li je netko.
-         Un da! – i zaokruži broj četiri.
-         Co, i un je vode?! – i prekriži broj pet – Nonke napamet!

Izborno povjerenstvo je utvrdilo da je glasovanju pristupilo 926 birača, a od toga da je bilo nevažećih 112. Po zakonu o političkim strankama, stranku u RH može osnovati 100 punoljetnih državljana RH. U Komiži ih ima 5. Za sad!

V. ima 3 članske iskaznice. HDZ, SDP i HSS.

- Cuješ, nikal ne znoš zoc ti ku more okurivat. – tumači V. vlasnici dućana. Ova ima samo dvije članske iskaznice, HDZ i SDP. Malo sumnjičavo i ljubomorno gleda u onu treću iskaznicu gospođe V. Nakon blic analize, ipak zaključi:  Za više nema potrebe, jer jedna od ovih je uvijek na vlasti.

Pučka politika, od one akademske je u svakom slučaju jednostavnija. Stane u dvije-tri proste rečenice. Višestranački akademici o istom su raspleli čitave enciklopedije. 

Netko iz Izbornog povjerenstva je u šali dometnuo: nije problem u ovim nevažećim listićima. Problemi nastaju s ovim važećim!



Vinko Kalinić

Iz "Zapisi jednog mulca"
(Facende koje ne pameti hiśtorija,
a śvi źivot śe u njima źamorśi)

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar