Susreti na dragom kamenu

12:08:00 0 comments

ISTRA: OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA MIJE MIRKOVIĆA - MATE BALOTE

Susreti na dragom kamenu kao znanstveni i kulturno-umjetnički program osnovani su 1968. godine u Raklju, rodnom mjestu Mije Mirkovića s nakanom i ciljem vrednovanja, istraživanja i predstavljanja stvaralaštva ovoga istarskog barda

Mijo Mirković - Mate Balota

Minula, 2008. godina protekla je u Puli i u obližnjem Raklju, na kulturome planu, među ostalim, i u obilježavanju 110. obljetnice rođenja istaknutoga istarskoga znanstvenika, ekonomista, književnika, pjesnika Mije Mirkovića - Mate Balote i 40. godišnjice utemeljenja Susreta na dragom kamenu potaknutih na spomen ovoga istarskog i hrvatskog velikana na kojima se valoriziralo kako njegovo ekonomsko, tako i književno djelo.

Mijo Mirković – rođen u Raklju 1896., a umro u Zagrebu 1963. – nadasve je svestrana osoba. Radni je vijek započeo s devet godina kao mornar, radio je zatim kao kamenoklesar i miner u kamenolomu, radnik na željeznici, ribar, pomoćni slagar, novinar i urednik u dnevniku “Hrvatski list” u Puli 1917. i 1918. Osnovnu je školu pohađao u Raklju, gimnaziju započeo u Pazinu, završio u Češkoj, a Fakultet za ekonomske i društvene znanosti u Frankfurtu na Majni, gdje je 1923. doktorirao disertacijom “O glavnom razlogu gospogospodarske zaostalosti slavenskih naroda”. U radnom je vijeku obavljao bezbroj dužnosti i poslova. Među ostalim, bio je suplent Trgovačke akademije u Osijeku i Pomorske akademije u Bakru, redovni profesor Pravnog fakulteta u Subotici, rektor Ekonomsko-komercijalne visoke škole, te dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, akademik – glavni tajnik Akademije. Bio je član ZAVNOH-a te pomoćnik povjerenika trgovine i industrije ministra Vlade Andrije Hebranga. Sudionik mirovnih konferencija u Londonu, Parizu i Ujedinjenim narodima u New Yorku 1946. godine.

Novinarske, publicističke i književne radove objavljivao je pod raznim pseudonimima, a kao Mate Balota pojavio se u pulskom “Hrvatskom listu” početkom 1918. godine. Mijo Mirković – Mate Balota objavio je za života pedeset i jednu knjigu.

Susreti na dragom kamenu kao znanstveno–kulturno-umjetnički program osnovani su 1968. godine u Raklju rodnome mjestu Mije Mirkovića s nakanom i svrhom vrednovanja, ali i svestranijega istraživanja i predstavljanja kako znanstvenog, tako i književnoga stvaralaštva ovoga istarskog barda.

Protekle je, 2008., nizom manifestacija obilježena dvostruka obljetnica: 110. godišnjica rođenja Mije Mirkovića i 40. Susreta na dragom kamenu. Potkraj rujna Osnovna škola “Vladimira Nazora” iz Krnice organizirala je radionice tradicijske kulture s naglaskom na “Djetinjstvo i školovanje malog Mije Mirkovića”, a nekoliko dana poslije na lokalitetu Svete Agnije iznad Raklja održan je koncert i predstavljen CD “Dragi kamen” pulskoga kantautora Bruna Krajcara. U planovima je i Krajcarov koncert u New Yorku u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Kažimo i to kako su organizatori svih manifestacija prošlogodišnjih Susreta na dragom kamenu bili istoimena Udruga, Čakavski sabor, pulsko Sveučilište “Juraj Dobrila” i Gradska knjižnica i čitaonica, a pod pokroviteljstvom Istarske županije, Grada Pule i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


---
ENG Last year, 2008, was marked in Istria by the celebration of the 110th anniversary of the birth of prominent Istrian researcher, economist, writer and poet Mijo Mirković, better known by his pen name Mate Balota, and the 40th anniversary of the founding of the Meetings on the Treasured Rock, which studied his economic and literary works and were established in memory
of this great Istrian Croatian.


Darko Krušić
Matica, ožujak 2009.

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar