Split: Patricia Mayorga predstavlja knjigu

08:38:00 0 comments

Patricia Štambuk Mayorga u srijedu predstavlja knjigu "Rosa Yagan posljednja karika", i to u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u srijedu s početkom u 18 sati.

Patricia Štambuk Mayorga, čileanska je spisateljica hrvatskog porijekla, rođena 1951. godine. Profesorica je, urednica politike, kulture i direktorica na radiju i televiziji.

Knjiga Rosa Yagan, posljednja karika govori o posljednjoj Indijanki tog plemena, koje je živjelo na Ognjenoj zemlji, koja prepričava svoj život i život svog plemena.
Zanimljiva je činjenica da je Rosa bila supruga posljednjeg poglavice plemena Yagan, koji se zvao Jose Miličić. Posvojio ga je kao siroće jedan Miličić i dao mu je svoje prezime. Nagađa se da mu je čak bio i biološki otac.

Predstavljanje će biti popraćeno sa 100 fotografija Indijanaca s Ognjene zemlje, s početka 20. stoljeća, a pročitat ćemo i pismo koje je upućeno iz Punta Arenasa uredniku splitskog Pučkog lista i koje je bilo objavljeno 1895. godine, a u njemu se govori o tome kako se odnosilo prema Indijancima u to vrijeme. Pokazat ćemo i vrh koplja, koje je osobno pripadalo Joseu Milicicu.

Glas Dalmacije, 24. 02. 2009.

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar