Vicente Huidobro - Biografija

00:35:00 0 comments


Vicente García-Huidobro Fernández (Santiago, Čile; 10. 01. 1893. -  Cartagena, Čile; 02. 01. 1948), čileanski je pjesnik. Istaknuti je predstavnik književnog pokreta nazvanog "Kreacionizam", koji je smatrao da pjesnik treba udahnuti život stvarima o kojima piše, a ne ih samo opisivati.


Huidobro potječe iz imućne plemićke obitelji. Nakon što je proveo svoje prve godine u Europi, upisuje se u Isusovačku gimnaziju u Santijagu, odakle je protjeran zbog toga što je nosio prsten, a što je dovodilo u pitanje njegovu spremnost za celibat. Kasnije je studirao književnost na Sveučilištu u Čileu, te 1911. godine objavljuje svoj prvi rad "Odjeci duše" (Ecos del alma), s modernističkim tendencijama. Sljedeće godine se ženi te počinje uređivati časopis "Mlada muza" (Musa Joven), u kojem objavljuje dio svoje kasnije knjige "Pjesme u noći" (Canciones en la noche), kao i svoj prvi kaligram "Harmonički trokut" (Triángulo armónico).

1913. godine, zajedno s Carlosom Díaz Loyola, uređuje tri broja časopisa Azul, te objavljuje knjige "Pjesme u noći" i "Špilja šutnje" (La gruta del silencio). Sljedeće godine iznosi program Non serviram, u kojem izražava svoja estetska vjerovanja. Iste godine objavljuje i drugi rad u kojem objašnjava svoje religijske dvojbe i eksplicitno kritizira Isusovce, koji su njemu i njegovoj obitelji nanjeli sramotu.

1916. godine seli u Europu sa svojom suprugom i djecom. U Madridu se nalazi s Rafaelom Cansinos-Assénsom, s kojim se dopisuje od 1914. godine. Skrasio se u Parizu, gdje objavljuje zbirku "Adam" (Adán) s kojom započinje naredna faza njegova umjetničkog razvoja. U Parizu se druži s većinom umjetnika koji čine parišku avangardu: Pablo Picasso, Juan Gris, Jacques Lipchitz, Francis Picabia, Joan Miró, Max Ernst, Paul Éluard i Blaise Cendrars.

U listopadu 1918. putuje u Madrid. Tu objavljuje djelo "Kreacionizam", te iznosi svoje spoznaje o pariškoj avangardi kao umjetničkoj eliti. Tako nastaje novi književni pokret "Ultraísmo". Dopisuje se s Tristanom Tzara i surađuje u njegovom Dadaističkom časopisu (Dadaist journal). Sljedeće godine u Madridu radi grubi nacrt u nizu pjesama koje će na kraju osvanuti kao njegovo remek-djelo, Altazor.

1921. u Parizu pokreće i uređuje međunarodni art časopis "Creación in Madrid", u kojem objavljuje radove Lipchitza, Georga Braquea, Picassa, Grisa i Alberta Gleizesa. U prosincu iste godine objavljuje svoje glasovito djelo "Poezija" (La Poesía), koje je poslužilo kao prolog knjizi "Potres neba" (Temblor de Cielo).

Svoje umjetničku karijeru u Europi nastavlja do 1925. godine, kada se vraća u Čile.


Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar