Aleksander Aleksandrovič Blok - Biografija

17:49:00 0 comments

Aleksander Aleksandrovič Blok / rus. Александр Александрович Блок / (Sankt Peterburg, 16. studenog 1880. - Sankt Peterburg, 7. kolovoza 1921.) bio je ruski pjesnik, najznačajniji predstavnik ruskog simbolizma.

Odgojen u izrazito intelektualnoj sredini svoje obitelji, upoznao se vrlo rano s najboljim dostignućima ruskog i europskog pjesništva kao i modernog lirskog izraza. U književnost ulazi simbolističkim Pjesmama o divnoj dami (Stihi o prekrasnoj dami 1898.-1904.) u kojima obrađuje mistično-religioznu tematiku i u milozvučnim stihovima punima nedorečenosti uspijeva izraziti nedefinirane težnje svoje generacije za nedostižnim idealom.

Postepeno se u njegovu poeziju počinje uvlačiti oštar smisao za životnu realnost i tematika se proširuje motivima iz građanskog života.

Pod utjecajem revolucionarnih gibanja u Rusiji, pjesnik napušta konačno i svoju društvenu izolaciju, priključuje se naprednim strujama i u svojoj najpoznatijoj poemi Dvanaestorica (Dvenadact', 1918.) daje grandioznu simboličnu viziju revolucije.

Ljubov Mendeljejeva (žena mu) i Aleksander Aleksandrovič Blok

Stilski, Blok u toj poemi obogaćuje rafiniranu tehniku svog simbolističnog izraza (milozvučnost i ritmička raznolikost stiha, metaforika i simbolika) smionim miješanjem različitih stilova i tehnika (ubacivanjem govora ulice, parola, satire i parodija, folklornih elemenata itd.), te postaje jednim od preteča moderene europske poezije.

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar