Dragotin Kette - Biografija

11:28:00 0 comments
Dragotin Kette (Prem, pri Ilirskoj Bistrici, 19. siječnja 1876 - Ljubljana, 26. travnja 1899.) slovenski je pjesnik i pisac.

Pohađao je osnovnu školu najprije u slovenskom Zagorju (Pivka), a zatim u Ljubljani.

Kao gimnazijalac postaje poslovnim tajnikom Književnog i političkog kluba Zadruga. Tu će se povezati s drugim pripadnicima slovenske moderne, s Murnom i Zupančičem, a posebno s Cankarem.

1895. godine biva izbačen iz gimnazije, jer nije platio školarinu. U jesen 1896. odlazi u Novo Mesto, gdje polaže prijemni ispit za sedmi razred gimnazije. Tu osniva slično društvo kao što je bila Zadruga, ali ga ubrzo raspušta zbog straha od školskih vlasti. Tijekom tog vremena doživio je neostvarenu ljubav s Angelom Smola. Namjesto ljuvabi, čita grčke, njemačke, rimske i ruske pjesnike. Naučio je engleski, talijanski, francuski i ruski jezik.

U godinama 1896. - 1898. završava gimnaziju u Novom Mestu. Ubrzo nakon diplome odlazi u Trst, gdje služi vojsku. No, tamo je ubrzo obolio od tuberkuloze, zbog čega je otpušten iz vojske. Vraća se u Ljubljanu, gdje umire 28. travnja 1899.

Dragotin Kette je poznat po svojim pjesmama. Njegovim stvaralaštvom dominiraju ljubavne pjesme i teme. Također je pisao impresionističku prozu i kratke radove za djecu.

Surađivao je u časopisu za mlade Ljubljansko zvono, gdje piše pod pseudonimima Michael Mihajlov i Zvonoslav. Pjesme i priče za djecu  objavljene su mu i u časopisu Angleček. Kette je prevođen na češki, hrvatski, mađarski, makedonski, slovački i srpski.

Vinko Kalinić

Urednik

„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi: VEDRINA. Kristalna kocka vedrine . . .“ Tin Ujević

0 comments:

Objavi komentar