PresidentaArgentinska predsjednica Cristina Fernandez Kirchner za novog Papu Franju, zbog njegovih izrazito konzervativnih stavova, reče: crkva danas podsjeća na "srednji vijek i vrijeme inkvizicije". Bili su u žestokom sukobu zbog dijametralno različitog poimanja ljudskih prava.

Inače, Presidenta de la Nación Argentina Cristina Fernandez Kirchner, 30. listopada 2007. godine postala je prva žena u povijesti Argentine koja je postala predsjednica države, zamijenivši tako na toj funkciji svoga muža Nestora Kirchnera. Gospođa Kirchner dobila je skoro 44% glasova, blizu 22% više od svog najveće rivalke, Elise Carrio. Na izborima 2011. godine u listopadu je uvjerljivo pobijedila ostale kandidate i tako si osigurala drugi mandat.

 Néstor, mama María, i Cristina

Za Hrvate, kuriozitet je i to da je puno ime njenog muža glasilo Néstor Carlos Kirchner Ostoić (Río Gallegos, Patagonija, 25. veljače 1950. - El Calafate, 27. listopada 2010.), što će reći da je imao nešto zajedničko s Hrvatskom. Naime, njegova majka María Juana Ostoic Dragnic je čileanska Hrvatica iz Punta Arenasa. Néstor Carlos Kirchner Ostoić dužnost predsjednika Argentine obavljao je od svibnja 2003. do prosinca 2007. godine. Po zanimanju je bio novinar, a prije predsjedničke dužnosti bio je guverner provincije Santa Cruz.

Kardinal  Jorge Mario Bergoglio i presidenta Cristina
 
Glede & unatoč Pape Franje, unatoč njegovom izrazito konzervativnom svjetonazoru, drago mi je što Latinoamerikanac i sviđa mi se njegov osjećaj za siromašne. Nadam se da nije samo poza i da će bar malo spustiti kler k zemlji i stvarnim potrebama ljudi.

Moje simpatije, dakako, idu Presidenti de la Nación Argentina! S njom bi tango bio puno bolji. :) Šteta što žene ne mogu biti pape. :(