Putuj Europo

Nacionalisti se vesele nemirima u Španjolskoj, slave buđenje fašizma u Mađarskoj, izjave podstrekača raspada Europe plasiraju kao neprikosnovenu mudrost... kao da jedinu nadu vide u globalnoj kataklizmi.

Zašto ima toliko sirovog zla u nama?

Jesmo li već zaboravili Prvi, pa Drugi svjetski rat? Milijune mrtvih, prognanih, konc logore... Treba li nam još jedan svjetski rat, gori od svih, da bi shvatili koliko smo upućeni jedni na druge?

Oprostite mi, ali ne razumijem kako Hrvatska, ili bilo koja druga zemlja u okruženju, može prosperirati ako se sruši svijet oko nas? I što ima lijepo u tomu? Komu bi više mogao naštetiti raspad Europe, nego nama koji nikada nismo dosegnuli ni polovinu civilizacijskih standarda koje oni jesu? Sve više mi se gadi ova zemlja, ovi mali gmizavi sebičnjaci koji me okružuju, što škrguću zubima u želji da drugima bude gore, jer sami nisu sposobni učiniti ništa pametno i lijepo za sebe, za druge, za svijet...

Ako u nedjelju kojim slučajem pobjede ovi gori, definitivno selim iz ove balkanske rupetine... Moja domovina je tamo gdje ljudi imaju više osjećaja jedni za druge!

Vinko Kalinić